Cultoura Café

Cultoura Café is de nieuwste verrijking op ons reizenaanbod. Tijdens een reeks van zes lezingen in het najaar komen uiteenlopend onderwerpen aan bod. De uiteenzettingen van bevlogen sprekers zijn niet alleen blikverruimend, maar hebben ook direct betrekking op een reis in de nabije toekomst.

Meld u aan met het formulier.

Schrijver Abdelkader Benali: ‘Vrijbuiters en kunstenaars in Marokko'

Vrijdag 2 oktober

Abdelkader Benali debuteerde in 1996 met Bruiloft aan zee, bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Met Herman Obdeijn schreef hij Marokko door Nederlandse ogen en met zijn vrouw Saida het kookboek Casa Benali. In 2020 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor de Nederlandse letteren. Voor de Maand van de Geschiedenis schreef hij Grensgangers van een nieuwe tijd, over de Haarlemse kaper Jan Janszoon in islamitische dienst in Marokko.

Journalist en auteur Carolien Roelants: ‘Strijd om het Midden-Oosten’

Vrijdag 16 oktober

Carolien Roelants begon haar journalistieke loopbaan in 1975 bij het ANP. In 1977 trad ze toe tot de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. Sinds haar pensionering in 2013 schrijft ze nog een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC Handelsblad en NRC Next.  Roelants heeft vele boeken op haar naam staan. Dit najaar komt ‘Strijd om het Midden-Oosten’ uit. .

Historicus Henk Kern: ‘De last van het Russische verleden’'

Vrijdag 6 november

Henk Kern (1960) geeft in Leiden colleges over de geschiedenis van Rusland en de Russen. Hij promoveerde op Denken over Rusland. Europese beschouwingen over de Grote Hervormingen, 1861-1881, over hoe in Europa de Ruslandkunde als wetenschappelijke discipline ontstond, terwijl in Rusland onder Alexander II begon aan een Europees geïnspireerd moderniseringsproces. Voor beide zijden van de oost-westgrens ging een nieuwe wereld open.

Journalist en schrijver Michel Krielaars: ‘Petersburg als proeftuin van de nieuwe tijd'

Vrijdag 20 november

Michel Krielaars studeerde geschiedenis in Amsterdam. Van 2007 tot 2012 was hij Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad. Sindsdien is hij chef van de boekenredactie. Over zijn Russische tijd schreef hij o.m. Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland, waarmee hij de Bob den Uyl Prijs 2015 won. In 2018 verscheen ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Russische Bibliotheek van Van Oorschot zijn bloemlezing uit de klassieke literatuur Een onbekende vriend. 

Archeoloog en historicus Alexander van de Bunt: ‘Romeins Britannia’’

Vrijdag 4 december

Alexander van de Bunt is archeoloog, schrijver en fotograaf. Hij studeerde archeologie en prehistorie in Amsterdam en specialiseerde zich in de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. Sinds 2012 is hij archeoloog bij Landschap Erfgoed Utrecht. In 2020 verscheen zijn eerste boek, Wee de overwonnenen – Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen, over de veldtochten van de Romeinen in onze contreien.

Componinst en cultuurfilosoof Leo Samama: ‘Napoleon's erfenis in de kunsten’'

Vrijdag 18 december

Leo Samama is componist, musicoloog en cultuurfilosoof. Hij werkte als docent aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, recensent (o.m. NRC Handelsblad), organisator van muziekfestivals en directeur van het Nederlands Kamerkoor. Hij schreef onder andere Treurmuziek (opus 65), voor de gedenking van Prins Claus in 2002 in de Ridderzaal, en artikelen en boeken over muziek.

info@academischereizen.nl - 020-589 29 40 | culture@experiencetravel.nl - 073-548 20 64 | info@voyageculture.nl - 020-623 83 68