Cultoura Café

Cultoura Café is de nieuwste verrijking van ons reizenaanbod. Tijdens een reeks van tien lezingen komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. De uiteenzettingen van bevlogen sprekers zijn niet alleen blikverruimend, maar hebben ook betrekking op een reis in de nabije toekomst.

Meld u aan met het formulier.

Jowa Kis-Jovak ‘Expo Dubai in november’

Vrijdag 20 augustus

Jowa Kis-Jovak is directeur en oprichter van Architectenbureau Jowa en is opgeleid in zijn geboorteland Joegoslavië en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij zelf ook doceerde. Tijdens zijn lezing belicht hij bestaande en nieuwe projecten in Dubai.

Schrijver Abdelkader Benali, ‘Vrijbuiters en kunstenaars in Marokko’.

Vrijdag 27 augustus

Abdelkader Benali debuteerde in 1996 met Bruiloft aan zee, bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Met Herman Obdeijn schreef hij Marokko door Nederlandse ogen en met zijn vrouw Saida het kookboek Casa Benali. In 2020 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor de Nederlandse letteren. Voor de Maand van de Geschiedenis schreef hij Grensgangers van een nieuwe tijd, over de Haarlemse kaper Jan Janszoon in islamitische dienst in Marokko.

Journalist en schrijver Hubert Smeets: ‘Russische Perestrojka, drie decennia later.’ vrijdag 3 september

Hubert Smeets (1956) was tussen 1990 en 1994 correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou en deed toen verslag van de ondergang van de Sovjet-Unie en de opkomst van vijftien nieuwe, onafhankelijke staten. Ook nadien bleef hij de gebeurtenissen in Rusland, Oekraïne en andere ex-Sovjetrepublieken voor NRC Handelsblad volgen als analist en verslaggever ter plaatse. Hij is medeoprichter van het kennisplatform ‘RaamopRusland’. Behalve voor NRC Handelsblad levert hij regelmatig bijdragen aan diverse tv-programma´s, zoals bijvoorbeeld Nieuwsuur en Buitenhof. Hij schreef de boeken Gekrenkte zielen: Vrijheid in Rusland (1993). Voorts schreef hij Erfenis van een wereldrijk, Ondergang van de Sovjet-Unie, Opkomst van Rusland (2004) en de inleiding van een fotoboek van de Russische fotograaf Oleg Klimov. In De wraak van Poetin: Rusland contra Europa (2015) probeert Smeets de vraag te beantwoorden waarom het Europeaniseringsproject van Gorbatsjov en Jeltsin is mislukt. Van dat laatste boek verschenen vijf drukken. Op 20 januari 2021 is het nieuwe boek van Hubert Smeets uitgekomen - Een wonderbaarlijk politicus. Hans van Mierlo, 1931-2010. In zijn lezing blikt Smeets terug op de Perestrojka (1985-1991) en belicht hij hoe het Rusland naderhand verging en hoe de huidige situatie zich ontwikkelt.

Prof. dr. Jeroen Stumpel: ‘Dürer in Brabant: de reis van een Renaissance meester naar de Lage Landen’. vrijdag 17 september

Prof. dr. Jeroen Stumpel doceerde kunsthistorie aan de universiteit van Utrecht. Hij is onder meer gespecialiseerd in Italiaanse kunst en leidde vele reizen met studenten. Hij verhaalt in zijn lezing over Albrecht Dürer. In 2020 was het exact 500 jaar geleden dat in Aken een historische ontmoeting plaatsvond tussen Karel V en Albrecht Dürer. Kunstenaar Dürer had deze ontmoeting al een tijdje gepland en wilde vóór dit moment zoveel mogelijk invloedrijke personen spreken die voor hem konden pleiten bij Karel V. Het uiteindelijke doel van Dürer was om de privileges te hernieuwen die hij met de dood van keizer Maximiliaan I verloren had.

Prof. Rolf Strootman: ‘De Slangenzuil, een magisch monument in het hart van Istanbul’.

vrijdag 8 oktober

Prof. Rolf Strootman is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten, Centraal-Azië in de oudheid en het ontstaan van de zijderoute ten tijde van de eerste Euraziatische wereldrijken. In zijn lezing neemt hij u onder meer mee naar de legendarische Slangenzuil in het met historie verweven Istanbul.

info@academischereizen.nl - 020-589 29 40 | culture@experiencetravel.nl - 073-548 20 64 | info@voyageculture.nl - 020-623 83 68