Cultoura Café

Cultoura Café is de nieuwste verrijking van ons reizenaanbod. Tijdens een reeks van tien lezingen komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. De uiteenzettingen van bevlogen sprekers zijn niet alleen blikverruimend, maar hebben ook betrekking op een reis in de nabije toekomst.

Meld u aan met het formulier.

Historicus Henk Kern: ‘De last van het Russische verleden’.

vrijdag 12 februari

‘De Russische historie bepaalt het huidige Russische optreden’, is de stelling die historicus dr. Henk Kern (1960) op 12 februari poneert met zijn lezing. Hij is universitair docent aan het Instituut voor Geschiedenis in Leiden, deskundig op het gebied van Rusland en de Sovjet-Unie. Hij promoveerde op 'Denken over Rusland’.

Componist en cultuurfilosoof Leo Samama: ‘Napoleons erfenis in de kunsten’. Vrijdag 19 februari

Leo Samama is componist, musicoloog en cultuurfilosoof. Hij werkte als docent aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, recensent (o.m. NRC Handelsblad), organisator van muziekfestivals en directeur van het Nederlands Kamerkoor. Hij schreef onder andere Treurmuziek (opus 65), voor de gedenking van Prins Claus in 2002 in de Ridderzaal, en artikelen en boeken over muziek. Drs. Leo Samama brengt met zijn lezing op 19 februari een ode aan Napoleons erfenis in de kunsten. Eind april begeleidt Samama de reis ‘Napoleons Italië’.

Journalist en schrijver Michel Krielaars: ‘Petersburg als proeftuin van de nieuwe tijd’.

Vrijdag 26 februari

Op 26 februari belicht Michel Krielaars de vernieuwde rol van literatuur in Rusland met zijn lezing ‘Petersburg als proeftuin van de nieuwe wereld’. Krielaars was tussen 2007 en 2012 Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad en werd daar naderhand chef Boeken. Over zijn Russische tijd schreef hij twee boeken: zijn non-fictiedebuut was ‘Het brilletje van Tsjechov, Reizen door Rusland’, waarmee hij lovende kritieken oogstte en de Bob den Uyl Prijs 2015 won. De opvolger werd in 2017 ‘Alles voor het moederland, de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman’, dat bekroond werd met de Theodor Award 2017.

Prof. dr. David Rijser, hoogleraar UvA ‘De apotheose van Aeneas: de rol van de kunsten in het idee van Rome’.

Vrijdag 5 maart

Classicus en cultuurhistoricus prof. dr. David Rijser, per 1 januari 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, ontving in 2020 de Oikos-Publieksprijs. Zijn lezing op 5 maart gaat dieper in op de rol van de kunsten in de idee van ‘De Eeuwige Stad’ Rome en blikt hiermee vooruit op de zesdaagse reis ‘kunst en macht in Rome’ die voor eind juni op de kalender staat.

Drs. Carolien de Bruijn, kunsthistoricus: ‘Zaha Hadid, van papierarchitect tot wereldster’

Vrijdag 19 maart

Carolien de Bruijn studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in Rome. Zij is breed georiënteerd en heeft belangstelling voor allerlei culturen, architectuur, beeldende kunst, fotografie en vormgeving. Reeds tientallen jaren begeleidt ze kunstreizen naar talloze Europese bestemmingen, de VS en het Verre Oosten. Als docent kunst- en kostuumgeschiedenis was ze verbonden aan verschillende modeacademies in Amsterdam. Ze vertaalde en schreef diverse architectuur- en reisboeken. Vanaf 1996 werkte ze in diverse functies bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Kort geleden heeft zij haar freelanceactiviteiten weer opgepakt en begeleidt ze reizen naar haar meest geliefde landen: Japan en Italië. In haar lezing op 19 maart staat de gevierde architecte Zaha Hadid centraal.

Drs. Koen Kleijn: ‘De oorsprong van de Russische architectuur’. vrijdag 9 april

Drs. Koen Kleijn is kunsthistoricus, journalist bij o.a. De Groene Amsterdammer, documentairemaker en schrijver. Sinds begin 2018 is hij de hoofdredacteur van Ons Amsterdam. Hij is medeauteur van o.a. De grachten van Amsterdam, Amsterdamse grachtentuinen, De Amsterdamse haven 1275-2005 en Nederlandse bouwkunst. Daarnaast is hij docent aan de Design Academy Eindhoven en de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Hij neemt u tijdens zijn lezing mee naar de parels van de Russische architectuur en gaat dieper in op de oorsprong en totstandkoming hiervan.

Journalist en schrijver Hubert Smeets: ‘Russische Perestrojka, drie decennia later.’ vrijdag 23 april

Hubert Smeets (1956) was tussen 1990 en 1994 correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou en deed toen verslag van de ondergang van de Sovjet-Unie en de opkomst van vijftien nieuwe, onafhankelijke staten. Ook nadien bleef hij de gebeurtenissen in Rusland, Oekraïne en andere ex-Sovjetrepublieken voor NRC Handelsblad volgen als analist en verslaggever ter plaatse. Hij is medeoprichter van het kennisplatform ‘RaamopRusland’. Behalve voor NRC Handelsblad levert hij regelmatig bijdragen aan diverse tv-programma´s, zoals bijvoorbeeld Nieuwsuur en Buitenhof. Hij schreef de boeken ‘Gekrenkte zielen: Vrijheid in Rusland’ (1993). Voorts schreef hij ‘Erfenis van een wereldrijk’, ‘Ondergang van de Sovjet-Unie', ‘Opkomst van Rusland’ (2004) en de inleiding van een fotoboek van de Russische fotograaf Oleg Klimov. In ‘De wraak van Poetin: Rusland contra Europa’ (2015) probeert Smeets de vraag te beantwoorden waarom het Europeaniseringsproject van Gorbatsjov en Jeltsin is mislukt. Van dat laatste boek verschenen vijf drukken. Op 20 januari 2021 komt het nieuwe boek van Hubert Smeets uit - Een wonderbaarlijk politicus. Hans van Mierlo, 1931-2010. In zijn lezing op 23 april blikt Smeets terug op de Perestrojka (1985-1991) en belicht hij hoe het Rusland naderhand verging en hoe de huidige situatie zich ontwikkelt.

Prof. Rolf Strootman: ‘De Slangenzuil, een magisch monument in het hart van Istanbul’.

vrijdag 30 april

Prof. Rolf Strootman is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten, Centraal-Azië in de oudheid en het ontstaan van de zijderoute ten tijde van de eerste Euraziatische wereldrijken. In zijn lezing op 30 april neemt hij u onder meer mee naar de legendarische Slangenzuil in het met historie verweven Istanbul.

Prof. dr. Jeroen Stumpel: ‘Dürer in Brabant: de reis van een Renaissance meester naar de Lage Landen’. vrijdag 14 mei

Prof. dr. Jeroen Stumpel doceerde kunsthistorie aan de universiteit van Utrecht. Hij is onder meer gespecialiseerd in Italiaanse kunst en leidde vele reizen met studenten. Hij verhaalt in zijn lezing op 14 mei over Albrecht Dürer. In 2020 was het exact 500 jaar geleden dat in Aken een historische ontmoeting plaatsvond tussen Karel V en Albrecht Dürer. Kunstenaar Dürer had deze ontmoeting al een tijdje gepland en wilde vóór dit moment zoveel mogelijk invloedrijke personen spreken die voor hem konden pleiten bij Karel V. Het uiteindelijke doel van Dürer was om de privileges te hernieuwen die hij met de dood van keizer Maximiliaan I verloren had.

Drs. Rouslan Nimetoullaev: ‘Kunstoase Centraal-Azië’. vrijdag 28 mei

Rouslan Nimetoullaev werd geboren in Oezbekistan en studeerde Duitse taal- en letterkunde aan de universiteit van Tasjkent. Hij werkte enkele jaren als tolk en docent Duits, begeleidde verschillende projecten in Rusland, Toerkmenistan en Moldavië. Hij vestigde zich in 1993 in Nederland en begeleidde talloze reizen naar o.m. Oezbekistan en de voormalige Sovjet-Unie, Iran en China. Daarnaast is hij werkzaam als tolk Russisch, Oezbeeks en Duits, onder meer bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Economische Zaken in Nederland. In zijn lezing op 28 mei ontsluiert hij Centraal Azië als een vruchtbare oase der kunsten.

info@academischereizen.nl - 020-589 29 40 | culture@experiencetravel.nl - 073-548 20 64 | info@voyageculture.nl - 020-623 83 68