Breng de kerstdagen door in de Russische kunstmetropool Sint-Petersburg.

programma

Dag 1 - 21 december 2021: aankomst Sint-Petersburg

Om ca. 12.50 uur vlucht met KLM van Amsterdam naar Sint-Peterburg. Bij aankomst kennismaking met de Nederlandssprekende lokale reisleider, Elena Koetnaja. Vervolgens installeren we ons in het historische Grand Hotel Europe, waar we de komende vijf nachten zullen verblijven. De avond begint met een lezing door Professor Alexei Leporc, conservator West-Europese kunst bij het staatsmuseum de Hermitage, gevolgd door een welkomstdiner in ons hotel.

Dag 2 - 22 december 2021: stadsverkenning en Mensjikovpaleis

De dag begint met een bezoek aan de Petrus en Pauluskathedraal met de tombes van de Russische Tsaren. Hierna verkennen we de stad gedurende een rijtoer en bezichtigen de Kazankathedraal, een neoclassicistisch gebouw met een imposante zuilengalerij en een uiterst heilig icoon. We lunchen bij restaurant ‘Mein Herz’ in het barokke Mensjikovpaleis uit de tijd van Peter de Grote en bekijken de collectie zeventiende en begin achttiende eeuwse kunst. Later herleven we de grandeur van vervlogen tijdens een exclusieve avond in het achttiende eeuwse Marmerpaleis aan de Neva, ontworpen door architect Antonio Rinaldi. De deuren gaan speciaal voor ons open voor een rondleiding met champagne en een diner met kamerorkest in de privévertrekken van groothertog Constantijn Nikolajevitsj Romanov.

Dag 3 - 23 december 2021: Joesoepovpaleis, Mariinskitheater, Fabergé en Marmerpaleis

In de ochtend staat het rijke stadspaleis van de prinselijke Joesoepovfamilie centraal. Hier werd naar verluidt Grigori Raspoetin vermoord en in de Mojkarivier gegooid. We wandelen naar het nabijgelegen Mariinskitheater voor een privérondleiding achter de schermen van dit befaamde opera- en ballethuis. Het staat al sinds 1988 onder artistiek leiderschap van Valeri Gergiev. Na een traditionele Russische lunch in restaurant ‘Sadko’ bezoeken we het Sjoevalovpaleis, dat een uitgebreide collectie objecten van goudsmid Peter Carl Fabergé herbergt. Blikvanger zijn de exquisiete paaseieren van de laatste Tsaren. De avond is ter vrije besteding met de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een opera- of balletvoorstelling bij te wonen in een van de beroemde theaters van Sint-Petersburg.

Marmerpaleis

Dag 4 - 24 december 2021: de Romanovs

Vandaag maken we een uitstapje naar de buitenverblijven van de Romanovs. We rijden naar Tsarskoje Selo alwaar we het Catharinapaleis bezoeken. Dit was de zomerresidentie van de Tsaren en werd ontworpen door Rastelli voor tsarina Elisabeth in een flamboyante rococostijl. We wandelen door het Catharinapark naar de ‘Hollandse Admiraliteit’, een achttiende eeuwse follie, voor een kerstlunch met Russische zangers. Vervolgens rijden we naar Pavlovsk, waar we het paleis bezichtigen en een traditionele sleetocht met paarden maken in het park waar Anna Paulowna met Willem II trouwde. Terug in Sint-Petersburg is er de mogelijkheid op kerstavond voor ballet- of operabezoek op eigen gelegenheid.

Dag 5 - 25 december 2021: Catharinapaleis en Pavlovskpaleis

De ochtend wijden we geheel aan het Hermitagemuseum. In het voormalige Winterpaleis van de Tsaren, gebouwd door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastelli, zien we balzalen en staatsievertrekken waar officiële ontvangsten en legendarische feesten plaatsvonden. Hoe imposant ook, uiteindelijk verbleken deze ruimtes bij de enorme kunstcollectie met prachtige werken van o.a. Italiaanse en Hollandse meesters. Daarom is er ruim vrije tijd om de rest van de dag op eigen gelegenheid in de Hermitage door te brengen en bijvoorbeeld de tijd te nemen voor de indrukwekkende verzameling Franse (post)impressionisten. In de avond dineren we in stijl bij restaurant ‘Tsar’.

Dag 6 - 26 december 2021: Russische kunst

In de ochtend vindt een bezoek aan het Russisch Museum plaats, opgericht door Tsaar Nicolaas II. Hier is een omvangrijke collectie Russische kunst van elfde eeuwse iconen tot twintigste eeuwse modernisten te zien. Er is tijd om de collectie op eigen gelegenheid nader te bekijken of de nabijgelegen Kerk van de Verlosser op het Bloed te bezoeken. Aan het eind van de middag vertrekt het vliegtuig terug naar Amsterdam.

Data & prijzen

Vertrekdatum 21 december 2021

Reissom € 2.895 p.p. bij 2 personen

Meerprijs 1-pk € 375

Reis in gezelschap van gelijkgestemde Nederlanders

ca. 15 tot max. 20 personen

Opties & inbegrepen

Inclusief: vliegreis Amsterdam-Sint-Petersburg met KLM, 5 overnachtingen in het historische Grand Hotel Europe, ExperienceCulture begeleiding, lokale, Nederlandssprekende gids, lezing door Professor Alexei Leporc, conservator West Europese kunst bij de Hermitage, lokaal vervoer, alle belevenissen en maaltijden volgens programma.

ExperienceCulture

Postbus 4029

5203 GA 's-Hertogenbosch