Tanzania


SAFARILAND VAN EENZAME KWALITEIT

de Grote Trek

Tanzania was een van de eerste landen waar de camera’s van National Geographic overuren draaiden. De safaristatus is legendarisch. Glooiende savannes met duizenden wildebeesten en zebra’s tussen de wuivende grashalmen bepalen het imago dat veel mensen over wild Afrika hebben.

Tanzania wordt regelmatig in één adem genoemd met de Grote Trek. Uit historisch oogpunt kan deze benaming betrekking hebben op twee totaal verschillende Afrikaanse fenomenen. De eerste gaat bijna 200 jaar terug en behelst de emigratie van duizenden boeren die vanuit de Kaapkolonie naar het binnenland van Zuid-Afrika trokken om hun eigen onafhankelijke Boerenrepublieken te stichten. De andere definitie van de Grote Trek komt uit het dierenrijk en verwijst naar jaarlijkse massamigratie van miljoenen wilde dieren naar plekken met vers gras en water. Dit wordt ook wel de Grote Migratie genoemd. Het verloop van deze gebeurtenis, waarbij grote kuddes zich gedurende een jaar kloksgewijs door een reusachtig gebied bewegen, is in grote lijnen goed te voorspellen, waardoor safariliefhebbers de dieren op hun trek kunnen volgen. Serengeti De Grote Trek wordt beschouwd als een van de zeven moderne wereldwonderen op natuurgebied en vindt gedeeltelijk plaats in Kenia, maar voor het grootste deel in Tanzania en dan met name in de Serengeti waar savannes en boslandschappen elkaar afwisselen. Dit ongerepte gebied, met onder meer een gelijknamig nationaal park, beslaat maar liefst 30.000 km². De letterlijke vertaling eindeloze vlaktes geeft al veel weg over het landschap. Rond oktober verplaatsen gnoes, gazelles en zebra’s zich hier vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes van de Keniaanse Masai Mara. Het zien van zulke grote aantallen dieren bij elkaar, zich voortbewegend in kilometerslange kolonnes is een indrukwekkend schouwspel, maar de migratie blijft ook bij de duizenden roofdieren in het gebied niet onopgemerkt. Geduldig kijken zij toe hoe de immense kuddes instinctief hun weg vinden naar voedsel- en waterrijke gebieden. Verzwakte of jonge dieren zijn trager en minder wendbaar en vallen volgens de wetten van moeder natuur als eerste ten prooi aan hongerige leeuwen, luipaarden, hyena’s en krokodillen.

Oversteek De momenten dat de dieren de Mara-rivier oversteken, krijgt het tafereel een extra dimensie. Een dergelijke ‘oversteek’ aanschouwen is echter maar weinigen gegeven. De duizenden wildebeesten wachten namelijk op het juiste moment om de oversteek met zijn allen te wagen. Een onderneming die door loerende krokodillen niet zonder gevaar is. Het proces, waarin aarzeling en onzekerheid om voorrang vechten, kan dan ook dagen duren. Vroeg of laat komt de massa echter in beweging en klinkt het gedender van duizenden hoeven door het water. Nervositeit en angst maken zich meester van de dieren, maar als de oversteek eenmaal is ingezet, is er geen weg meer terug. Een aantal onfortuinlijke gnoes zal de overkant niet halen. Geduldige, maar daardoor extra hongerige krokodillen slaan hun slag. Daarnaast komt het voor dat de dieren elkaar in blinde paniek onder de voet lopen en vertrappen. Een grote meerderheid haalt echter in goede gezondheid de overkant en enkele zichtbaar opgeluchte gnoes zetten deze triomf luister bij met een ‘vreugdedansje’ in de vorm van een aantal uitbundige sprongen. Van dichtbij een oversteek meemaken is een groot voorrecht. De suspense van een ‘kill’, het overweldigende geluid en de enorme intensiteit maken het tot de ‘holy grail’ van een Grote Trek safari.

“Wij geven ook reisadvies aan huis”
Mandy den Otter ExperienceTravel Reisspecialist Persoonlijk reisadvies: 073 548 20 60 Info@ExperienceTravel.nl

Voorbeeldreis

Exclusieve safari

in Kenia & Tanzania

U bepaalt hoe uw reis eruit ziet, maar onze reisspecialisten adviseren u uiteraard graag. Indien gewenst bezoeken zij u bij u thuis voor een persoonlijk gesprek. Mandy is zeer ervaren op het Afrikaanse continent en de aangewezen persoon om te raadplegen. Bel of mail haar gerust.

Meer dan de Grote Trek alleen Tanzania herbergt, voornamelijk in de noordelijke regionen, nog tal van andere speerpunten. Het voor Afrikaanse begrippen waterrijke karakter van het land is hier een mooi voorbeeld van. Drie relatief dichtbij elkaar gelegen meren zijn hier medeverantwoordelijk voor. Op de grens met Kenia ligt het mysterieuze Natronmeer. Dit zoutmeer kenmerkt zich door een bijzondere rood-roze kleur die ontstaat als gevolg van verdamping. Iets zuidelijker ligt in het Lake Manyara National Park het Manyarameer. Dit door veel groen omringde meer staat vooral bekend om de enorme hoeveelheden pelikanen, ooievaars en flamingo’s die er zijn neergestreken. Aan de voet van het Serengeti-plateau ligt Lake Eyasi, een seizoensgebonden zoutmeer dat de bodem van de Grote Riftvallei markeert. Het meer ligt tevens op slechts enkele kilometers afstand van een andere imposante bezienswaardigheid: de Ngorongoro-krater. Deze grootste intacte caldeira (komvormige krater) ter wereld is miljoenen jaren geleden ontstaan uit een vulkaan die ongeveer 5 kilometer hoog moet zijn geweest. Liefhebbers van vulkanen en hoge gebergtes worden in het noorden van Tanzania sowieso op hun wenken bediend. In het uiterst diverse Arusha National park ligt namelijk de 4.566 meter hoge stratovulkaan Mount Meru en iets oostelijker ligt de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro met een duizelingwekkende hoogte van 5.895 meter.

De accommodaties van Bushtops brengen u midden in de natuur en laten u Tanzania op haar best beleven.

Grootste wildreservaat van Afrika Wie op zoek gaat naar meer wildlife komt uit in het hoog aangeschreven Tarangire National Park. De Tarangire-rivier stroomt dwars door dit heldergroene gebied en geldt in de ‘droge tijd’ als levensader voor de vele wilde dieren. Onder meer olifanten, leeuwen, diverse aapsoorten, giraffen struisvogels, buffels en luipaarden zijn hier te bewonderen, evenals een veelvoud aan karakteristieke Baobabbomen van honderden jaren oud. Het zuiden en zuidoosten van Tanzania zijn weinig bezochte delen van het land, maar desondanks is hier het grootste wildreservaat van Afrika gelegen. Het Selous Game Reserve is ongeveer net zo groot als heel Zwitserland, maar ligt behoorlijk afgelegen. Verharde wegen zijn in de omgeving een zeldzaamheid, waardoor het eigenlijk alleen goed toegankelijk is met een klein vliegtuigje. Dit gegeven bewerkstelligt wel dat het gebied gevrijwaard is gebleven van massatoerisme en een aaneenschakeling biedt van ongerepte en onaangetaste natuurgebieden.

Een ballonvlucht geeft letterlijk een nieuw perspectief op de wildernis.