Dag 1

Amsterdam-Oslo

In de ochtend vlucht van Amsterdam naar Oslo. Na aankomst transfer naar de stad voor een bezoek aan het FRAM-museum en een korte stadstour. Het museum vertelt het verhaal van de Noorse poolexpedities welke in het teken stonden van de wetenschap. Noorwegen heeft met Roald Amundsen een van de bekendste poolreizigers ooit voortgebracht. Het museum dankt haar naam aan het bekende poolschip ‘Fram’, dat hier tentoongesteld wordt. De Fram, gebouwd in opdracht van Fridtjof Nansen; de belangrijkste Noordpool-expeditieleiders uit het einde 19e eeuw, was gebruikt op diverse ontdekkingsreizen naar zowel Noord als Zuidpool. Het authentieke meubilair en meetinstrumenten zijn te zien aan boord. Na deze tour transfer naar uw centraal gelegen hotel.

Dag 2 Oslo - Longyearbyen

Vandaag vliegt u door naar Longyearbyen. Indien de tijd het toelaat kunt u eerst nog het Spitsbergen poolmuseum bezoeken waar u nog veel overblijfselen zult aantreffen van de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers en walvisvaarders uit de 16e en 17e eeuw. U gaat in de vroege avond aan boord van het ms Hondius en vaart vandaag door de spectaculaire Ice Fjord. Tijdens de oversteek naar Franz Josef Land heeft u natuurlijk ook de gelegenheid om uw medereizigers op de boot te leren kennen. Ook kunt u diverse interessante lezingen bijwonen, welke gegeven worden door gespecialiseerde gidsen, waaronder de bekende Nederlandse expeditieleider op onze reis, Rinie Meurs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezingen over de geschiedenis, natuur & landschappen en flora en fauna van Franz Josefland. De historie van deze archipel zelf en de eerdere expedities eind 19e eeuw om de geografische Noordpool als eersten te bereiken. We varen in noordelijke richting, zoeken later het drijfijs op en hopen onderweg naar het drijfijs zeevogels en mogelijk walvissen te spotten.

Dag 3 & 4

Het doel van deze expeditie-cruise is de spectaculaire, met ijs en sneeuw bedekte archipel van Franz Josef Land te verkennen en natuurlijk waar mogelijk er ook in het drijf- of pakijs te varen. Tijdens onze reis zullen we ook meer te weten komen over de fascinerende ontdekkingsreizigers, waaronder o.a. Fridtjof Nansen, die hier ver voor ons heen reisden.

Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Vandaag en morgen varen we noordelijk van Spitsbergen langs de ijsranden naar het noordoostelijk gelegen Franz Josef Land. We hebben deze dagen ook een goede kans het wildlife op het ijs te spotten, zoals baard- en ringrobben. Mogelijk ook walvissen & zeevogels. Maar we hopen zeker ook ontmoetingen te hebben met ijsberen die vanuit het water de robben op de ijsplaten proberen te verrassen. Zodra we in de nabijheid van Alexandra land komen, vangen we een glimp op van de bijzondere landformatie van Franz Josef Land.

Dag 5

Vandaag naderen we de Russische basis Nagurskoe op Alexandra Land in Franz Josef Land. Nadat we toestemming hebben gekregen van Rusland, verwelkomen we de vier gidsen/ inspecteurs van het Franz Josef Land National Park aan boord. Later op de dag willen we een eerste landing maken op het zuidelijke deel van Arthur Island. In Franz Josef Land zijn ontmoetingen met ijsberen elke dag waarschijnlijk. Het programma van de volgende dagen wordt nu volledig bepaald door de situatie van het zee-ijs. Wat hieronder volgt is een programma van wat in alle redelijkheid haalbaar is. Mocht er veel zee-ijs zijn, is dat niet alleen een probleem, het is ook een mogelijkheid om te genieten van veel drijfijs en om het schip er doorheen te navigeren opzoek naar de dieren die aan het ijs gebonden zijn, zoals ijsberen, walrussen, diverse robbensoorten en ook de vele ivoormeeuwen op Franz Josef Land.

Dag 6

Vandaag varen we in noordoostelijke richting naar Rudolf eiland, het meest noordelijke eiland van de Franz Josef archipel. Hier hopen we te landen bij het verlaten Russische station in Teplits Bay en daar een excursie te maken, waarbij we enkele herinneringen zien aan de Italiaanse en Amerikaanse expedities die hier rond de eeuwwisseling aankwamen. Het eiland is redelijk ijsvrij, zodat we een mooie lange wandeling op 82 N.Br. kunnen maken begeleid door onze ijsberenwachten met geweren. Hier in de buurt is ook een ivoormeeuwenkolonie. We zullen proberen te landen op Kaap Fligeli, de meest noordelijke landmassa van Eurazië, maar kunnen ook de volgorde van deze bezoeken aanpassen. Tijdens onze expeditie-cruise langs de diverse eilanden van Franz Josef Land zijn vanaf het dek ook de karakteristieke zogenaamde koepelgletsjers te zien, die op land eindigen, dus zonder een gletsjerfront in zee te vormen. De neerslag in de vorm van sneeuw is zo gering dat er weinig ijsvorming is in de hogere gebieden. Door het afsmelten aan de randen van de gletsjers bereikt de gletsjer nooit de zee.

Dag 7

Vandaag varen we zuidwaarts en zullen we het eiland Appolonov bereiken, een grote en aantrekkelijke plek voor walrussen, die we zullen zien vanuit onze zodiacs. Franz Josef land is de kraamkamer van walrussen. Hier zult u veel volwassen walrussen aantreffen en ‘vrouwtjes met hun jonge dieren op hun rug’. Het is een van de beste plaatsen in Arctica om deze dieren te observeren en te fotograferen! Varend vanuit Apollonia Island naar Cape Norvegia komen we langs machtige gletsjerfronten en daarvan afgebroken tafelijsbergen. Ook hier weer grote kans op spotten van ijsberen, die we werkelijk overal kunnen tegenkomen. Bij Cape Norvegia op Jackson Island zullen we de plek bezoeken waar Nansen en Johansen de winter doorbrachten na het verlaten van de m/v Fram in 1895. De kuil met daarover een boomstam waarover ze walrushuiden gespannen hadden, om daaronder te overwinteren, ligt er nog bij zoals ze deze meer dan een eeuw geleden verlaten hebben. Er staat hier ook een gedenkteken. Later varen we bij Ziegler Island naar het zuidoosten en vervolgen we zuidwaarts door smalle en spectaculaire zeestraten.

Dag 8

We dringen nu diep in het eilandenrijk door, mogelijk laverend tussen grote ijsvelden, waarop ijsberen rondlopen en zeehonden liggen te zonnebaden. Tussen het ijs blijven we ook uitkijken naar walvissoorten maar zeker ook naar de zadelrobben, die komend vanuit de Witte Zee hier regelmatig in grote groepen de zomer doorbrengen. Op Champ Island zien we een zeldzaam voorkomend geologisch fenomeen, zelfs op wereldschaal: volmaakt ronde stenen ballen met een diameter van soms meer dan 2 meter, zogenaamde sferische ballen. Door accumulatie van harde substantie rond een kern is een bol gevormd die harder is dan het omringende afzettingsgesteente. Als dat afzettingsgesteente erodeert blijft de keiharde bol over en kunnen we deze betasten. In de Engelse taal ‘’spherical balls’’ genaamd die, zelfs binnen deze archipel, alleen op dit eiland voorkomen. Heel bijzonder! We bezoeken ook Camp Ziegler op Alger Island waar we de restanten zien van poolexpedities van een eeuw geleden. Het eiland wordt in een prachtige omlijsting omringd door bergachtige eilanden met indrukwekkende gletsjerfronten.

Dag 9

We varen vroeg in de ochtend naar Hooker Island, Tichaia Bay. We maken hier mogelijk een zodiac toer langs Rubini Rock een bijna volledig uit basaltpilaren bestaande rots. We zien de spectaculair gekleurde en gevormde basaltformaties met diverse kolonies zeevogels die hun nesten op de kliffen bouwen, zoals zeekoeten, zwarte zeekoeten, kleine alken, stormvogels en drieteenmeeuwen. Maar mogelijk spotten we ook baardrobben en zadelrobben of zoals op eerdere reizen de Groenlandse walvis. Vervolgens varen we naar Cape Flora op Northbrook Island. De kaap is een van de groenste gebieden van Franz Josef Land. De vruchtbare hellingen onder de vogelkolonies en de lagergelegen toendra herbergen een veelheid aan bloemen. Daarom dankt de kaap zijn naam aan de, in deze periode van het jaar, rijkelijke bloeiende flora van o.a. diverse soorten steenbreken. Ook de zwavelkleurige Boterbloem is op de vochtigere gedeelten te vinden. Het is ook een belangrijke site in de geschiedenis van poolonderzoek. Meer dan een eeuw geleden hadden hier verschillende expedities hun basis met o.a de overblijfselen van de overwinteringshutten van de Jacksonexpeditie (1894-1897). Ter herinnering aan de bijzondere ontmoeting tussen Jackson en Nansen in 1897 is hier een gedenkplaat neergezet. Op de kliffen achter Cape Flora zijn grote kolonies van Brünnichs zeekoeten. Het is opwindend om de jonge vogels te zien die van de richels naar de zee proberen te glijden. Een niet ongevaarlijk avontuur omdat de grote burgemeesters hier vaak zijn kans waarneemt. Bij Günther Bay kunnen we een Zodiac-cruise maken in de buurt van een belangrijke uithaallocatie voor walrussen. Soms is landen op Cape Flora moeilijk vanwege zeegang, in welk geval we zullen proberen te landen op Bell Island, vlakbij Eira Lodge, het station van de 19e-eeuwse Britse ontdekkingsreiziger Benjamin Leigh Smith uit 1881, die door hem tevergeefs gebouwd werd omdat men, toen men er moest overwinteren, deze basis niet kon bereiken.

Dag 10

In de ochtend komen we aan in Nagurskoe op Alexandra land. Onze vier Russische inspecteurs van Franz Josef Land National Parc verlaten het schip, waarna we westwaarts naar Spitsbergen varen. Op onze terugtocht naar Spitsbergen heeft u weer volop gelegenheid om vogels en walvissen te spotten, maar er is ook tijd om met behulp van de gidsen de namen te checken van eilanden, historische overblijfselen, planten, dieren of geologische wonderen waar u foto’s van heeft genomen, maar waarvan u mogelijk de naam of betekenis vergeten bent.

Dag 11

Varend in westelijke richting arriveren we bij de meest noordelijk eilandengroep Sjuøyane van Spitsbergen. We maken een landing voor een wandeling op een van de eilanden t.w. het eiland Phippsøya, waar ook een ligplaats is van walrussen. Ook de baardrob en ringelrob komen hier vaak voor en die staan op de menukaart van de ijsbeer.

Dag 12

Verder naar het zuiden langs de westkust varend komen we tegen de ochtend in Krossfjorden aan waar we prachtige vogelkliffen zien met grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavelzeekoeten en we op de toendra kans hebben rendieren te spotten. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan hier in de zomer in bloei. Als we aan het einde van de fjord arriveren zien we de langste gletjsers van Spitsbergen de Lilliehoöokgletsjer en de 14 juli gletsjer, die rechtstreeks in zee uitkomen. Hier varen we met de Zodiacs voor een cruise langs de gebeeldhouwde voorkant van de 14 juli gletsjer. Op de groene hellingen bij de gletsjer bloeit een kleurrijke verscheidenheid aan bloemen, terwijl grote aantallen Drieteenmeeuwen en Brünnich's Zeekoeten nestelen op de nabijgelegen kliffen. Er is ook een goede kans om poolvossen te spotten, die patrouilleren op de voet van de kliffen voor het geval een kuiken uit zijn nest valt. In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, de meest noordelijke nederzetting ter wereld waar de basis van het Noorse Poolinstituut is gevestigd, de nederzetting ligt aan de Kongsfjorden. Vanuit deze plaats startten Amundsen en Nobile hun heroïsche expedities naar de Noordpool. Er zijn hier nog vele restanten van hun pogingen te bezichtigen. Op de toendra grazen ook vaak rendieren en verder en dieper in de Kongsfjord ligt de Kongsbreen. Het Noors voor gletsjer is breen. Niet zelden worden hier ook walvissen gespot waaronder de Beluga (witte walvis).

Dag 13 Longyearbyen – Oslo

Het schip komt in de zeer vroege ochtend aan in de bewoonde wereld van Longyearbyen, Spitsbergen. Hier gaat u na een ongetwijfeld spannende en avontuurlijke reis van boord

Dag 14 Oslo - Amsterdam

Deze dag vliegt u weer terug naar Nederland of kiest voor een andere bestemming in Noorwegen, een korte verlenging van uw reis.

Nota: Deze expeditie-cruise is onder begeleiding van gewapende gidsen. De exacte route en het aantal landingsplaatsen kan variëren en is afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en mogelijkheden om wildlife te zien. De definitieve reisroute wordt bepaald door de kapitein en de expeditieleider aan boord. Het is altijd ons streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden, maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie!