Franz Josef Land

Wij nodigen de natuurliefhebber uit om een expeditie-cruise te maken naar een gebied waar de natuur zich in zijn meest extreme vorm manifesteert en waar nog maar weinig reizigers voet aan land hebben gezet. De eilanden op deze onherbergzame en uitgestrekte archipel zijn zelfs in de zomermaanden nog lang bedekt door sneeuw en ijs. De archipel, waar alleen een enkel weerstation is gevestigd, is ook nog onbewoond.

De Oostenrijkse ontdekkingsreizigers Weyprecht en Payer ontdekten in de 19e eeuw als eerste de archipel en noemden die naar de toenmalige Keizer Franz Josef van Oostenrijk, omdat het een Oostenrijkse expeditie was om als eerste de Noordpool te bereiken. De archipel bestaat uit 191 eilanden met een landoppervlakte van 16.135 km² (minder dan de helft van Nederland) en strekt zich uit van west naar oost over 375 km en van zuid naar noord over 234 km. De eilanden zelf nemen slechts 20% van de totale oppervlakte van de archipel in. De grootste eilanden zijn George Land met 2.741 km² en Wilczek Land met 2.054 km². De gletsjers domineren en bedekken ongeveer 70% van de totale landmassa. De archipel bestaat uit jonge vulkanische gesteentes, die over grote delen uitgestrekte basaltplateaus en tafelbergen vormen en ook de omstandigheden hebben gecreëerd tot de vorming dolerietformaties (basalten die in afzettingsgesteentes zijn doorgedrongen). Daarom is Franz Josefland ook bekend om zijn verrassende landschappen.

Het Arctische klimaat van Franz Josef Land veroorzaakt de uitgebreide vergletsjering en de sterke vorming van zee-ijs. De gemiddelde jaartemperatuur van ca. -14° C is voor de hoge geografische breedte relatief hoog. De gemiddelde temperatuur voor de warmste maand, half juli tot half augustus, is met ca. 1° C daarentegen relatief laag. Vandaar dat het zee- en landijs hier lang gepreserveerd blijft.