Dag 1

Tromsø, Noorwegen

De Noorse stad Tromsø is omgeven is door fjorden en bergpieken en ligt 350 kilometer ten noorden van de Noordpoolcirkel. De stad is het vertrekpunt van vele poolexpedities geweest en werd in de jaren 1800 de Poort naar de Noordpool genoemd. ’s Avonds gaan we aan boord van het kleinschalige, sfeervolle expeditieschip ms Stockholm.

Dag 2-5 Expeditie noord-Noorwegen

Onze route voor de komende dagen is flexibel, zodat we de momenten kunnen grijpen waarop er walvissen worden gespot. Sinds 2010 hebben gigantisch grote scholen haringen overwinterd in de fjorden rond Kvaloya buiten Tromsø, waardoor hier niet alleen honderden orka’s, maar ook vele bultrugwalvissen werden aangetrokken. De prognose dat zij ook dit jaar zullen terugkomen is gunstig. Met vijf nachten aan boord van het ms Stockholm hebben wij tijd genoeg om de fjorden te verkennen en uit te kijken naar deze gigantische zoogdieren.

Het is een ongelooflijke ervaring de strategische jacht op haring van de orka’s te volgen, evenals de karakteristieke staartvin van de bultrug te zien en het geluid van hun ademhaling van zeer dichtbij te horen. De haring trekt niet uitsluitend orka’s en bultrug walvissen aan. Het gebied is ook een geliefde plek voor de zeearend. Misschien willen zij hun indrukwekkende vleugelwijdte boven ons tonen. We reizen in november voordat de volledige poolnacht over Tromsø valt. De zon is nog steeds iedere dag enkele uren op. En voor degenen die geïnteresseerd zijn in fotografie: het licht is in deze tijd van het jaar betoverend. Zelfs wanneer de zon onder de horizon zakt, kunnen we genieten van de betoverende schemering en dageraad. Bij helder weer is er goede kans het spectaculaire noorderlicht te zien dansen in de lucht. De reis concentreert zich op exclusieve wildlife ontmoetingen, maar wanneer de gelegenheid zich voordoet, zullen we ook spannende boottochten met zodiacs ondernemen en of verfrissende wandelingen maken om Tromsø’s indrukwekkende eilanden te verkennen. Zeer waarschijnlijk is de eerste sneeuw reeds gevallen en bedekt deze de hoge bergtoppen. Rebbenesoya, Gjossoya en Ringvassoy zijn eilanden die wij hopen te verkennen.Aan boord luisteren we naar inspirerende lezingen, genieten van lekkere maaltijden en kijken aan dek uit naar wildlife en het noorderlicht.

Dag 6 Tromsø, Noorwegen

In de ochtend gaan we van boord, waarna de terugreis begint.