Singapore & Bawah


De ultieme city & beach combi

16 maart 2020. Mijn City trip naar Singapore met aansluitend een Beach break staat al even geboekt als het Corona virus plots de kop opsteekt en zich zeer snel verspreidt. In Nederland is dit pas sinds kort groot nieuws, maar in Azië speelt dit al even. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of ik wel moet gaan, maar ik maak mij eerlijk gezegd niet echt druk, dus vertrekken we gewoon naar Singapore (bij het schrijven van dit blog inmiddels een kleine week geleden). Het is in Singapore zeker wel iets minder druk dan gebruikelijk rond deze tijd, maar de sfeer is relaxed en het leven gaat gewoon door. Het enige waaruit echt blijkt dat er wat gaande is, is dat regelmatig je temperatuur genomen wordt. Om uit te sluiten dat er iets met je aan de hand is, dient je temperatuur onder de 37,5 graden te zijn, want veiligheid staat uiteraard wel voorop. In de stijlvolle Long bar van het Raffles Hotel nippen we van een ‘Singapore Sling’ en maken we een praatje met de salesmanager. Hij geeft aan dat het juist veilig is hier in Singapore. Ze zijn goed voorbereid en kunnen indien nodig direct handelen.

Het is ongeveer 10 jaar geleden dat ik in Singapore ben geweest, maar als ik om me heen kijk, lijkt het veel langer geleden: wat is er veel veranderd! We bezoeken het prachtige Gardens by the Bay, wandelen door het fraai aangelegde Cloud Forest en bezoeken het Art Science Museum, stuk voor stuk zeer indrukwekkend. Daarnaast struinen we door de verschillende kleurrijke wijken van de stad, waardoor we in korte tijd kennismaken met Chinatown, Little India en het nog wat minder bekende Katong. We genieten van het uitzicht bij Rooftop bar Altitude, dat zijn naam eer aan doet op een hoogte van 63 verdiepingen. Onder het genot van een cocktail kijken we uit over Marina Bay Sands, de skyline en de langzaam ondergaande zon. We eten bij toprestaurants, maar strijken ook neer bij een van de vele ‘Hawkers’ die Singapore rijk is. Hawkers zijn als het ware foodcourts waar je heerlijk lokaal kunt eten. Je vindt hier zelfs foodstands die een Michelin ster hebben, met een aanbod variërend van eenvoudige snacks tot uitgebreide poké bowls.

Na enkele zeer veelzijdige dagen in het bruisende Singapore word ik ‘s ochtends vroeg opgehaald om per transfer naar de haven gebracht te worden. We worden als Vips overal doorheen geleid en nemen plaats in de lounge. We varen aansluitend over naar Batam (Indonesië), waar de Seaplane klaar staat om ons in 70 minuten naar Bawah Reserve te vliegen.

De goedlachse piloot roept me naar voren en zegt: “Zoek een mooi plekje uit, het maakt niet uit aan welke kant je gaat zitten, want eenmaal aangekomen vlieg ik een rondje zodat iedereen een ‘bird’s-eye view’ heeft op de eilandengroep.” Een klein uurtje later blijkt dat hij een man van zijn woord is, wat een uitzicht!

Door Barbara Roeters, Reisspecialist ExperienceTravel

Bawah reserve bestaat uit 13 idyllische eilandjes, 6 paradijselijke bounty stranden en 3 turquoise-blauwe lagoons. Als we Bawah naderen zien we het kraakheldere water en de dichtbegroeide jungle waarmee de eilanden omringd zijn. Wat mij betreft is het hier nog mooier dan de Malediven, omdat het voornamelijk uit jungle bestaat. Het hoofdeiland heeft in totaal 36 villa’s, waarvan 11 ‘over water’ villa’s, waarin wij verblijven. De wonderlijke wereld van Jules Verne krijgt gestalte op een fabelachtig eiland waar vormgeving en design hand in hand gaan met duurzaamheid en waar de mate van comfort slechts overtroffen wordt door de enorme gastvrijheid van het personeel.

Het meest bijzondere voorbeeld van duurzaamheid is het strandrestaurant Beach House dat volledig bestaat uit aangespoelde spullen, van wrakhout tot schelpen. Ook het Treetop restaurant verdient een speciale vermelding. Hier wordt het plafond gesierd door kleurrijke lampen in de vorm van jellyfish, een schouwspel dat je met een beetje fantasie de indruk geeft dat je onder water aan het dineren bent. Het totaalplaatje van Bawah is ‘Barefoot Luxury’ ten top. Ik heb hier de bevestiging gekregen dat het paradijs bestaat. En het feit dat ze werkelijk alles in het werk stellen om ook volgende generaties te laten genieten van al dit moois, maakt het nog plezieriger om hier te verpozen.

“...wat is er veel veranderd! ”