Brazilië


Hoog boven magnifiek Rio de Janeiro

Gerelateerde reizen: Koloniaal Brazilië
Gerelateerde activiteit: Wandelen door koloniaal Salvador

Rio de Janeiro, bekend om het indrukwekkende beeld van Christus de Verlosser, om de samba en om de uitgestrekte stranden, zoals de Copacabana. Maar uiteraard mag ik ook Carnaval niet vergeten in dit rijtje, want nergens ter wereld wordt dit zo uitbundig en passioneel gevierd als hier. Met dit in mijn achterhoofd vloog ik onlangs vol verwachting richting deze Zuid-Amerikaanse metropool.

Wanneer ‘s ochtends mijn wekker gaat, kijk ik direct uit het raam van mijn hotelkamer. Een helderblauwe hemel en een stralend zonnetje vormen de ideale omstandigheden voor een bezoek aan Pao de Açúcar, en laat dat nou nét toevallig vandaag op mijn programma staan! Pao de Açúcar, ook wel bekend als de Suikerbroodberg, is 396 meter hoog en op de top heb je een grandioos uitzicht over Rio de Janeiro en omgeving. De kegelvormige bergtop ligt op een schiereiland in de baai van Guanabara. In twee ritten brengt de kabelbaan je naar de top van de Suikerbroodberg. Wanneer ik arriveer op de top, weet ik niet zo goed welke kant ik op moet lopen. Het krioelt hier namelijk van de uitkijkpunten en het ene uitzicht is nog mooier dan het andere! Achtereenvolgens kijk ik uit over een grote baai met wel honderden bootjes, de bergtop met Christus de Verlosser en even verderop over het paradijselijke Copacabana Beach.

Uit het blauw van de oceaan en het groen van de omgeving, aangevuld met de uitgestrekte stranden, ontstaat een harmonieus geheel en ik denk dat er maar weinig steden zijn die in zo’n indrukwekkend decor gelegen zijn. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

Nadat ik reeds flink wat tijd heb besteed op de verschillende uitkijkpunten, besluit ik een kopje koffie te bestellen op een terras. Vanaf het terras (op de top van Pao de Açúcar zijn verschillende koffietentjes) vormt het wereldberoemde Copacabana Beach mijn uitzicht. Op iedere andere dag had dit moment zonder twijfel het hoogtepunt van mijn dag betekend, ware het niet dat ik later die dag nog iets anders zou gaan doen... Een helikoptervlucht vanaf de top van Pao de Açúcar rondom Christus de Verlosser!

door Dionne van Vugt Reisspecialist ExperienceTravel

We worden ontvangen door onze piloot die ons al vrij snel meeneemt naar de helikopter. Voordat ik het weet, zitten we al in de helikopter en begint de rotor te draaien. In no time stijgen we op en kijk ik uit over de groene heuvels die het Christusbeeld omringen. Vervolgens vliegen we rondom Christus de Verlosser. Het uitzicht is zó overweldigend dat ik bijna vergeet om foto’s te nemen. Gelukkig ben ik op tijd bij de les, want de mogelijkheid om vanuit deze positie een kiekje te nemen doet zich immers niet iedere dag voor. We vliegen verder langs de kust, waar we diverse verscholen eilandjes in de baai zien liggen. Ook de Suikerbroodberg zelf, waar we een paar uur eerder nog op stonden, kunnen we vanuit de helikopter goed zien. Het perfecte plaatje werd tot het laatst bewaard, namelijk het viewpoint waarbij we tegelijkertijd Christus de Verlosser en de Suikerbroodberg konden bewonderen.

Wanneer ik ‘s avonds bij een strandtent op Copacabana Beach geniet van een verfrissende Caipirinha, dringt het pas echt goed tot me door dat ik dezelfde middag nog boven deze locatie vloog in een helikopter. Heel onwerkelijk, maar daardoor misschien nog wel gaver. Volgens de temperamentvolle inwoners, de Carioca’s, is hun Rio de mooiste stad op aarde en na deze ervaring kan ik hen eigenlijk alleen maar gelijk geven. Ik zou deze ervaring dan ook aanraden aan iedereen die Rio bezoekt. En nog een extra advies: zorg dat je de volgende ochtend uit kunt slapen, de adrenaline heeft mij namelijk nog wel even wakker gehouden!

“Het uitzicht is zó overweldigend dat ik bijna vergeet om foto’s te nemen”