Dag 1

Amsterdam-Oslo

U vliegt met Scandinavian Airlines naar Oslo waar u overnacht.

Dag 2 t/m 11

Flexibel dagprogramma

Vandaag vliegt u door naar Longyearbyen. Indien de tijd het toelaat bezoekt u eerst nog het Spitsbergen poolmuseum waar u nog veel overblijfselen zult aantreffen van de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers en walvisvaarders uit de 16e en 17e eeuw. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord. Deze fjord is met zijn 110 kilometer de langste en ook grootste fjord van Spitsbergen. Wij bevinden ons nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze 5 zodiac-landingsvaartuigen of meerdere cruises maken met de zodiacs. Hier volgen enkele voorbeelden van plaatsen die we mogelijk bezoeken.

Kongs- en Krossfjorden & Ny Alesund

Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld, Ny Alesund op 78 graden noorderbreedte, waar de basis van het Noorse Poolinstituut en Nederlandse Poolinstituten zijn gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden. Hier zien we prachtige vogelkliffen, waar grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavelzeekoeten nestelen, en we spotten op de toendra mogelijk rendieren. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan in juli in bloei. Aan het eind van de Krossfjord stromen de Lilliehoöokgletsjer en de 14 Juli gletsjer rechtstreeks in zee. Ook brengt u een kort bezoek aan het meest noordelijkst gelegen postkantoor ter wereld. Vanuit Ny-Alesund startten Amundsen en Nobile hun heroïsche expedities naar de Noordpool. Er zijn hier nog vele restanten van hun pogingen te bezichtigen.

Noordwest Spitsbergen

Op Amsterdamøya en Ytre landtong / Smeerenburg zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel ‘blubber town’ genoemd het bekendst. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum met nog de restanten van ovens uit de vangsttijd. Midden op de vlakte liggen de graven van de tweede groep overwinteraars, die allen aan scheurbuik overleden. Het noordwesten van Spitsbergen met zijn oneindige natuurlijke schoonheid heeft diverse fjorden met enorme gletsjers die in zee uitmonden. De bekendste fjorden hier zijn de Raudfjord, de Woodfjord en Liefdefjord, allen met gletsjers die in zee uitmonden. Aan de randen van de Woodfjord rijzen de besneeuwde bergtoppen waarvan de hoogste punten mogelijk nog met sneeuw bedekt zijn. Aan het einde van de Liefdefjord ligt de Monacogletsjer die hier met een ijswand van 6km in zee stroomt. In de fjorden zien we eidereenden en kleine rietganzen maar ook de zeldzamere koningseider wordt hier gezien. Het water van het gletsjer front is een favoriete voedselplek voor duizenden zeevogels in het gebied.

Noord Spitsbergen

In het mooie Mossel Bay ligt Polhem. Hier hebben we mogelijk ook onze eerste ontmoetingen met walrussen en misschien zelfs vrouwtjes walrussen, die vroeger in het seizoen vaak door het ijs ingesloten zijn. In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een vertikale, basaltachtige klif van enkele kilometers lang die onderdak biedt aan zo’n 200.000 zeekoeten en andere zeevogels zoals de drieteenmeeuw en papegaaiduiker. De bijna zwartgekleurde basalt is door de uitwerpselen van vogels op veel plaatsen wit en roze verkleurd, waardoor er mooie patronen en structuren zijn ontstaan. Ook hier is het water bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. Het is ook het gebied

Oost Spitsbergen

Aan de noordkant van West Spitsbergen en Nordaustlandet bevinden we ons op 81° NB, op slechts 520 zeemijlen van de geografische Noordpool. Oostwaarts koersend met het ijsversterkte expeditieschip ms Quest, kunnen we de omvangrijke pakijs grens tegenkomen. Weinige schepen wagen zich rondom de archipel te varen maar wij genieten hier van de stilte en de mooie vergezichten. Varend langs de ijsschotsen, afkalvingen van de 200 km lange gletsjer waar we langs varen, neemt de kans op ontmoetingen met meer baardrobben en walrussen toe. Op eerdere reizen zijn er ook ijsberen op ijsschotsen gezien, een prachtig fotomoment. Het oosten en zuidoosten van Spitsbergen heeft zeer uiteenlopende landschappen en heeft een meer Arctisch klimaat dan de westkust van Spitsbergen.

Nordaustlandet & Brasvellbreen

Het eiland Nordaustlandet is bedekt met een enorme gletsjer (breen is Noors voor gletsjer) met hoogtes tot 35 meter en genieten van de Austfonna gletsjer die meer dan 200km lang is en in deze tijd van het jaar doorsneden wordt door honderden smelt- watervallen. De totale oppervlakte van de Austfonna gletsjer is 8.500 km2 en daarmee derdes grootste tere wereld. Omdat het al later in het seizoen is, kunnen we met ons kleine ijversterkte schip dichter bij gletsjers komen en waar mogelijk maken we ook cruises met landingsvaartuigen. Ook zien we een verlaten Duits weerstation uit WOII en het goed bewaard gebleven wetenschappelijk station in Kinnvika. Bij gunstige ijsomstandigheden kunnen we Storøya bereiken, dat ten oosten van Nordaustlandet ligt. Ook dit gebied wordt regelmatig bezocht door robben, walrussen en poolberen.

White Island, Kvitøya

Als ijs en weersomstandigheden het toelaten varen we tot White Island (Kvitøya), een eiland waar slechts weinig mensen voet aan wal hebben gezet. Het grootste deel van het eiland is bedekt met een grote ijskap maar wordt vaak ‘beschermd’ door dik vast ijs. Hier is de Zweedse ontdekkingsreiziger Andrée gevonden, 33 jaar na zijn mislukte poging om per ballon de Noordpool te bereiken.

Barentsøya en Edgeøya

Op Barentsøya zijn resten van ongeveer 400 jaar oude Pomor visserskampen te zien. De Pomor waren moedige Russische pioniers. Edgeøya laat haar bezoekers genieten van prachtige basaltrots formaties, mooie landschappen en magnifieke toendra vlakten, waar naast grote vogelkolonies er goede kans is rendieren, poolvossen en walrussen te zien. Maar op eerdere reizen hebben we hier ook ijsberen gespot. Spitsbergen en zijn archipel heeft geen bossen. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk, die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt. Op Spitsbergen is juli de maand waar de flora overal héél rijkelijk bloeit en de jonge vogels uitvliegen, terwijl augustus de maand is het zachte warme zonlicht en een droge makkelijk te bewandelen toendra. In de beide maanden kunt ook getuige zijn van spectaculair vallend gletsjerijs. De nauwe zeestraten tussen Barentsoya en Edgeoya zijn voedselrijke gebieden voor diverse soorten walwissen. De hier meest voorkomende walvissen zijn de bultrug- en de dwergvinvis maar we kijken ook uit naar de grote vinvis.

Hornsund

We varen om de zuidkaap van Spitsbergen naar de prachtige Hornsund fjord. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een grandioos mooi fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Er vallen met regelmaat grote hoeveelheden afkalvend ijs in zee. Het ms Quest vaart hier zo dicht mogelijk op de ijswanden, waar we in augustus bij een lage zonstand mooie foto en/of film shots kunt maken. Weer zo’n fotogenieke plek! Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden, o.a de beluga, de witte walvis, maar ook vele andere soorten walvissen. Het is eveneens de favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen op het eiland. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt van Sørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken.

Dag 12

Longyearbyen-Oslo

Vandaag eindigt de expeditie. U verlaat Spitsbergen en keert terug naar de bewoonde wereld. U vliegt naar Oslo waar u nogmaals overnacht.

Dag 13

Oslo – Amsterdam

Ochtendvlucht naar Schiphol.