In de voetsporen van poolreizigers

Door te navigeren in de voetstappen van de vroegere poolreizigers geeft een expeditiecruise in dit jaargetijde een nagenoeg compleet beeld van de volledige eilandengroep. De gletsjergevels aan de oostkant van de Archipel zijn immens. Het meest imposant is de 200 kilometer lange Austfonna ijsmuur die honderden smeltwatervallen telt. Niet zelden worden er robben en ijsberen gespot langs de ijsranden waar midden zomer het ijs van afkalft. Verder weg van de ijskap kunt u ook walvissen spotten, de bultrug, de vinvis, de beluga en zelfs de grote blauwe vinvis duiken regelmatig op in Spitsbergen. Arctisch wildlife dus, het summum op elke Spitsbergen-expeditiecruise.

Spectaculair Spitsbergen & Archipel

In het Noors heet Spitsbergen ‘Svalbard’, wat ‘koude kust’ betekent. Spitsbergen is zo groot als de Benelux en meer afgelegen dan veel mensen zich realiseren. Vanuit Oslo is het nog enkele uren vliegen naar Longyearbyen. Het plaatsje waarop u vanuit Oslo invliegt, is gelegen aan de westkust van het eiland West-Spitsbergen, door lokalen ook wel ’het vasteland’ genoemd. Spitsbergen heeft geen infrastructuur en er ligt minder dan 30 km asfalt op de hele archipel. Buiten een cirkel van enkele kilometers rondom Longyearbyen zijn er geen wegen meer en is het verboden zich te verplaatsen zonder speciale vergunning, meestal slechts toegekend voor wetenschappelijk onderzoek.

Eilanden bedekt met ijs

Omdat er als gevolg van de warme golfstroom ook in de zomermaanden verschillen bestaan in de gemiddelde temperaturen tussen de eilanden van West-Spitsbergen en de Oostelijke archipel ervaart u, gedurende deze reis, verschillen in natuurbeleving tussen de het westelijke eiland en de oostelijke eilanden. Tijdens onze spectaculaire en spannende expeditiecruise rondom de volledige Archipel van Spitsbergen met het kleine, gezellige en ijsversterkte ms Quest, voorheen het ms Sea Endurance, bezoeken we alle eilanden van de archipel die belangrijk zijn om u een zo compleet mogelijk beeld te geven van deze Arctische parel. We reizen in de voetstappen van de vroegere poolreizigers en gaan elke dag twee maal 2,5 a 3 uur van het schip met een zodiacboot. Een zgn. landing voor een wandeling op de meest spectaculaire plekken of, vanuit de historie gezien, bijzondere plaatsen. Of u maakt een zodiac-cruise. Wij nodigen de natuurliefhebber uit om een reis te maken naar een gebied waar de natuur zich in zijn meest extreme vorm manifesteert. Mensen wonen er nauwelijks in de onherbergzame en uitgestrekte Archipel van Spitsbergen. Met zekerheid niet op de oostelijke eilanden van de archipel: Nordaustlandet, Storøya en Kvitøya (het witte eiland genaamd). Eilanden die -ook nog in de zomermaanden- grotendeels bedekt zijn door ijs. Spitsbergen is bovendien het gebied in de noordelijke pool met de grootste en zeer verrassende variatie aan flora, fauna en landschappen, waarvan u vooral in de maand juli en augustus volop van kunt genieten.

Wildlife op Spitsbergen

Zeevogels, rendieren, poolvossen en robben zullen ons vergezellen op onze verkenningsreis rond deze prachtige eilandengroep. Ook bezoeken we o.a. vogelkliffen en walruskolonies, maken wandeltochten op de toendra en varen langs gletsjergevels, waar u, vooral in juli, volop kunt genieten van de rijkelijke bloei op de toendra en mogelijk getuige kunt zijn van spectaculaire vallende ijsmassa’s. In augustus kunt u, a.g.v de lage zonstand genieten van het prachtige en ‘’warme’’ strijklicht in deze reisperiode van Spitsbergen. Op de toendra kijken we uit naar de vogels die nu hun jonkies hebben maar ook vossen en vooral rendieren zullen we hier kunnen spotten. Ook varen we langs talloze gletsjers in de mooie open fjorden, omzoomd door een ruig en bergachtig terrein, schitterende fjorden en volgen het pakijs in het oostelijke deel van Spitsbergen, waar mogelijk. Overal op Spitsbergen kunnen we ijsberen spotten maar in het oosten van de archipel hebben we een goede kans in het pakijs de ‘King of the Arctic’ – de poolbeer - te zien. We hopen eveneens zeerobben te zien en niet zelden worden er walvissen gespot langs de ijsranden.

Rijke flora

Het zachte klimaat van West-Spitsbergen draagt mede bij aan de rijke flora van de archipel. Ongeveer 170 Arctische soorten staan beschreven in de literatuur. Spitsbergen heeft geen bossen, zelfs geen struiken. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt. De flora op Spitsbergen mag op het eerste gezicht bescheiden lijken, als u beter kijkt zult u ingewikkelde, prachtige bloemen in vele vormen en kleuren ontdekken. We reizen oplettend en met zorg door het gevoelige milieu van Spitsbergen en zullen zo min mogelijk impact hebben op natuur en dieren. We laten niets achter en nemen alleen foto’s en herinneringen mee naar huis. Dat is ecotoerisme op zijn best.