Dag 1

Amsterdam-Oslo

U vliegt naar Oslo waar u overnacht in een hotel nabij de luchthaven.

Dag 2

Longyearbyen

U vliegt naar Longyearbyen en heeft 1 overnachting in het Radisson Blu Polar Hotel**** op Spitsbergen.

Dag 3 t/m 9

Flexibel dagprogramma

Wij bevinden ons nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze zodiac landingsvaartuigen of dat we cruises maken met de zodiac boten. Hieronder volgen enkele voorbeelden van plaatsen die we mogelijk bezoeken.

Kongsfjord & Ny Alesund

Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld, Ny-Alesund, waar de basis van het Noorse Poolinstituut is gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden. In Ny-Alesund worden mensen volledig genegeerd door de dieren. De poolstern nestelt in de hoofdstraat en dicht bij het noordelijkst gelegen postkantoor ter wereld zien we vaak rendieren grazen. Vanuit deze plaats startten Amundsen en Nobile hun heroïsche expedities naar de Noordpool. Er zijn hier nog vele restanten van hun pogingen te bezichtigen. In de directe nabijheid zien we prachtige vogelkliffen waar grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavel-zeekoeten nu nestelen en broeden, terwijl we op de toendra mogelijk rendieren spotten. Verder en dieper in de Kongsfjord ligt de Kongsbreen. Het Noors voor gletsjer is breen. Niet zelden worden hier ook beluga’s gespot.

Krossfjorden

In de Krossfjorden genieten we van de prachtig gebeeldhouwde gevel van de ‘14 juli Gletsjer’ en zijn verrukt van de schorre begroeting van de talloze zeevogels die in deze tijd van het jaar zéér actief zijn. Er is een redelijke kans om opportunistisch rondzwervende poolvossen te spotten aan de voet van de kliffen, zoekend naar een ei. Maar ook de nu ontwakende flora is zeer bijzonder en de groene hellingen naast de ijsblauwe gletsjer zijn een rijke voedingsbodem voor de fleurige en schitterende flora.

Enkele van de circa 170 verschillende plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan nu in knop en een enkeling in bloei. Aan het eind van de Krossfjord stromen de Lilliehoöokbreen en de 14 juli Gletsjer rechtstreeks in zee.

Noordwest Spitsbergen

Mogelijk maakt u, op uw route naar het noorden, nog een stop in de kleine en mooie baai waar vroeg in het seizoen een grote kolonie alken nestelt. De baai heeft steile wanden met scherp gekante bergtoppen waar in de zomer al het ijs vanaf glijdt.

Beluga’s en andere soorten walvissen worden hier vaak gespot. Het was in de tijd van de walvisvaart ook een veelgebruikte baai voor de toenmalige walvisvangst. Op Amsterdamøya en Ytre landtong / Smeerenburg zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel ‘blubber town’ genoemd en gelegen op een landtong van Ytre, het bekendst. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum met diverse gebruiksvoorwerpen uit de vangsttijd. Midden op de vlakte liggen de graven van de tweede groep overwinteraars, die allen aan scheurbuik overleden. Het noordwesten van Spitsbergen met zijn oneindige natuurlijke schoonheid heeft diverse fjorden met enorme gletsjers die in zee uitmonden. Een bekende fjord is hier de Raudfjord, die zich opsplitst en eindigt in twee mooie gletsjers. De fjord staat ook bekend om zijn populatie zeehonden die hier, in deze tijd van het jaar, regelmatig gespot worden. Zeehonden staan hoog genoteerd op het zomermenu van de ijsbeer, waardoor ook hier de kans aanwezig is dat we een ontmoeting hebben met de ijsbeer. Andere bekende fjorden zijn de verder gelegen Woodfjord en Liefdefjord. Aan de randen van de Woodfjord rijzen de besneeuwde bergtoppen op en varen we behoedzaam, omgeven door drijfijs, naar de monding van de Liefdefjord. Indien mogelijk en afhankelijk van het weer- en ijsomstandigheden maken we mogelijk ook nog een landing op het toendra eiland Andøya waar men vroeg in het seizoen met regelmaat de koningseider kan spotten. Aan het einde van de Liefdefjord ligt de Monacogletsjer die hier met een ijswand van >6 km in zee stroomt. In de fjorden broeden vele eidereenden en kleine rietganzen en mei & juni is een goede tijd om hier de prachtig gekleurde koningseider te zien. Het nu langzaam smeltende water van het gletsjerfront is een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen. Maar er nestelen ook veel papegaaiduikers, kleine alken en zeekoten in het gebied. Op de gletsjer zijn op eerdere reizen regelmatig ijsberen gespot. We verwachten zeker nog drijfijs aan te treffen in de fjorden, waardoor de kans om ijsberen op het ijs te spotten toeneemt, een prachtig fotomoment.

Noord Spitsbergen en Hinlopenstraat

In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een verticale, basaltachtige klif van enkele kilometers lang die onderdak biedt aan zo’n 200.000 zeekoeten en andere zeevogels zoals alken, maar ook de drieteenmeeuw en zeekoeten. De bijna zwartgekleurde basalt is door de uitwerpselen van vogels op veel plaatsen wit en roze verkleurd, waardoor er mooie patronen en structuren zijn ontstaan. Ook hier is het water bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. Als het ijs het toelaat kunnen we Hinlopenstraat verder binnenvaren. Hier wagen zich in deze tijd van het jaar slechts weinig schepen en kunnen we ons verwonderen over de stilte en grootsheid van dit ijslandschap. Terwijl we langs de ijsschotsen varen, neemt de kans om robben, walrussen en ijsberen tegen te komen toe. We blijven in het drijfijs en laten deze spectaculaire omgeving op ons inwerken.

Prins Karls Forland

Op onze vaarroute leggen we mogelijk ook aan op het eiland Prins Karls Forland. Prins Karls Forland eiland ligt ten westen van het hoofdeiland West Spitsbergen en is in de vroege zomer vaak nog deels bedekt met sneeuw en heeft een schitterende bergketen met mooie rotsformaties. Het eiland is ook het domein van walrussen, robben en zeevogels. Het ms Quest is een van de weinige schepen die dicht op dit eiland kunnen varen, waardoor een eventuele landing mogelijk is. Op Poolepynten in het noordelijk deel van het eiland bevindt zich een walruskolonie die een bezoek meer dan waard is. Aan de overkant van het eiland, bij Alkhornet aan de monding van Isfjord, nestelen veel zeevogels tegen de bergwanden, scharrelt de poolvos rond en worden vaak rendieren gespot.

Hornsund

Indien we vanwege weer en of ijsomstandigheden in het noorden van Spitsbergen in zuidelijke richting avonturen, varen we naar het mooie Hornsund. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een heel mooie fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Het ms Quest vaart hier zo dicht mogelijk op de ijswanden, waar we mooie foto en/of film shots kunt maken. Weer zo’n fotogenieke plek! Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden met o.a de beluga. Het is eveneens een favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt van Sørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken.

Dag 10

Longyearbyen-Oslo

Vandaag vliegt u naar Oslo waar u overnacht.

Dag 11

Oslo – Amsterdam

Terugreis naar Amsterdam.