Wonderen van de wildernis op Spitsbergen

Als passagier van een expeditiecruise bent u op ieder moment van de dag paraat voor actie. Het is immers vanaf midden april t/m midden augustus 24 uur per dag licht! Tijdens uw reisperiode is het niet bijzonder koud, de gemiddelde temperatuur eind mei is gemiddeld 2 graden en midden juni 5 graden Celcius. U hebt elke dag twee maal een activiteit van 2,5 à 3 uur en u bent dan van het schip af. Soms wordt u zelfs vroeg in de morgen gewekt, of zelfs midden in de ‘lichte’ nacht wanneer we plotseling een ontmoeting hebben met walvissen bij het schip of er een ijsbeer op het ijs is waargenomen. In het vroege voorjaar van april en mei trekken miljoenen zeevogels naar hun traditionele broedplaatsen en de hele archipel krioelt letterlijk van leven. Dit is het moment waarop het ms Quest als eerste motorschip in het nieuwe seizoen vertrekt om de Isfjord over te steken op weg naar avontuur. In de maand mei en begin juni straalt Spitsbergen een oogstrelende puurheid uit met adembenemend mooi natuurschoon. In het sprookjesachtige winterlandschap overheersen glinsterende ijsformaties, met sneeuw bedekte bergen, fjordijs en de terugkerende vogels. Het is voorjaar op de Noordpool, en een onbeschrijflijke ervaring getuige te zijn van de ontluiking van het voorjaar op de archipel. Een-jarige ijsberen wagen zich voor het eerst buiten, de poolvossen en rendieren dragen nog hun winterpels. We treffen er ook de grotere zoogdieren aan zoals de baardrob, een stevig dier dat zo’n 200kg weegt – een favoriet op het zomermenu van de ijsbeer. Of zien we de zadel- en/of ringrob of ook een blaasrob. Niet zelden treffen we in de zeeën rondom Spitsbergen ook diverse walvissoorten aan zoals de witte walvis, de beluga, de dwergvinvis, de bultrug. En natuurlijk niet te vergeten de alleraardigste walrussen, mogelijk zelfs op zeeijs. Velen komen naar Spitsbergen om de ijsbeer te zien, maar gaan naar huis als walrusfan! Met onze stevige zodiac vaartuigen/boten verkennen we dit sprookjesachtig mooie winterlandschap, op weg naar enkele van de allermooiste fjorden van Spitsbergen. En we proberen aan land te gaan daar waar het ijs dit toelaat.

Het kleine gezellige ijsversterkte expeditieschip met ijsklasse ms Quest vaart door een zeer rustige, ongerepte en authentieke omgeving waar de puntige bergen, valleien en rivierdalen er nog steeds volledig of nagenoeg volledig bedekt zijn met sneeuw. Ook zijn er de talrijke gletsjers die als een brede ijs-rivier in zee stromen. Het is er rustig, alles ziet er schoon en fris uit en het landschap van Spitsbergen is zowel indrukwekkend als idyllisch. Dit is een stukje van de wereld dat gedurende miljoenen jaren door natuurkrachten gehakt, gebeiteld, gevijld en gepolijst werd. Ook het heldere licht en ook de mooie lichtreflectie van het zéér witte land zijn bijzonder. Dát en de reflectie van de middernachtzon in het kristalheldere water is een uitdaging voor elke fotograaf of filmer.

Spitsbergen en wildlife op het ijs

Het doel van deze expeditiecruise is de spectaculaire met ijs en sneeuw bedekte archipel van Spitsbergen te verkennen en natuurlijk waar mogelijk het omringende pakijs. Tijdens onze reis zullen we ook meer te weten komen over de fascinerende ontdekkingsreizigers die hier ver voor ons heen reisden. Waaronder onze eigen Willem Barentsz en zijn zeehelden. Omdat de afstand tot het pakijs op open zee mogelijk nog kort is of er nog voldoende fjordijs aanwezig is, zal ons schip in dat geval door ijsvelden varen, het domein van zeerobben, walrussen en ijsberen. We hebben dus een goede kans het wildlife op het ijs te spotten; baard-en ringrobben en mogelijk ook de Groenland- en blaasrobben. Maar we hopen zeker ook ontmoetingen te hebben met ijsberen die vanuit het water de robben op de ijsplaten proberen te verrassen. Op de eerste stukken vrijgekomen toendra grazen rendieren en op het hele eiland van West Spitsbergen scharrelen poolvossen rond. Op sommige stranden komen we grote aantallen walrussen tegen, maar zien ook regelmatig walvissen voor de kust van Spitsbergen. Er komen verschillende walvissoorten voor en vanaf ons expeditieschip kijken we uit naar o.a. de beluga, de dwergvinvis, bultrug of de vinvis. Dát is het late voorjaar en de vroege zomer op Spitsbergen!